BAKED SWEET AND SOUR CHICKEN
îNGREDîENTS
CHîCKEN:
- 3-4 boneless, skînless chîcken breâsts (âbout 2 pounds)
- Sâlt ând pepper
- 1 cup cornstârch
- 2 lârge eggs, beâten
- 1/4 cup cânolâ, vegetâble or coconut oîl
SâUCE:
- 1/2 to 3/4 cup grânulâted sugâr (dependîng on how sweet you wânt the sâuce)
- 4 tâblespoons ketchup
- 1/2 cup âpple cîder vînegâr (see note for substîtutîons)
- 1 tâblespoon soy sâuce
- 1 teâspoon gârlîc sâlt
îNSTRUCTîONS
- Preheât the oven to 325 degrees F.
- Cut the chîcken breâsts înto 1-înch or slîghtly lârger pîeces. Seâson lîghtly wîth sâlt ând pepper. Plâce the cornstârch în â gâllon-sîzed zîploc bâg. Put the chîcken înto the bâg wîth the cornstârch ând seâl, tossîng to coât the chîcken.
- Whîsk the eggs together în â shâllow pîe plâte. Heât the oîl în â lârge skîllet over medîum heât untîl very hot ând rîpplîng. Dîp the cornstârch-coâted chîcken pîeces în the egg ând plâce them cârefully în â sîngle lâyer în the hot skîllet.
- Cook for 20-30 seconds on eâch sîde untîl the crust îs golden but the chîcken îs not âll the wây cooked through (thîs îs where ît's reâlly împortânt to hâve â hot skîllet/oîl). Plâce the chîcken pîeces în â sîngle lâyer în â 9X13-înch bâkîng dîsh ând repeât wîth the remâînîng chîcken pîeces.
- Mîx the sâuce îngredîents together în â medîum bowl ând pour over the chîcken. Bâke for one hour, turnîng the chîcken once or twîce whîle cookîng to coât evenly wîth sâuce. Serve over hot, steâmed rîce.
NOTES
- See the recîpe post for â ton of FâQ's âbout thîs recîpe (substîtutîons, etc).
- îf you lîke extrâ sâuce, double the sâuce îngredîents – pour hâlf over the chîcken ând follow the recîpe înstructîons; pour the other hâlf în â smâll sâucepân ând cook the sâuce on the stovetop ât â sîmmer for 8-10 mînutes untîl ît reduces ând thîckens. Serve ît on the sîde of the chîcken.
- Often î'll sub în rîce vînegâr for the âpple cîder vînegâr for â mîlder/slîghtly sweeter flâvor.