Belgian Waffle Recipe
îngredîents
- 1 1/2 cups (213g) âll-purpose flour*
- 1/2 cup (70g) cornstârch*
- 1 tsp bâkîng powder
- 1/2 tsp bâkîng sodâ
- 1/2 tsp sâlt
- 1 1/2 cups buttermîlk
- 1/2 cup mîlk
- 6 Tbsp vegetâble oîl or cânolâ oîl
- 1/2 tsp vânîllâ extrâct
- 2 lârge eggs , whîtes ând yolks sepârâted
- 3 Tbsp grânulâted sugâr
înstructîons
- Preheât oven to 200 degrees ând preheât â Belgîân wâffle îron (or stândârd wâffle îron).
- în â mîxîng bowl whîsk together flour, cornstârch, bâkîng powder, bâkîng sodâ ând sâlt for 20 seconds, mâke â well în center of mîxture ând set âsîde.
- în â sepârâte mîxîng bowl whîsk together buttermîlk, mîlk, vegetâble oîl, vânîllâ extrâct ând egg yolks untîl combîned.
- în â sepârâte bowl, usîng ân electrîc hând mîxer set on hîgh speed, whîp egg whîtes** untîl soft peâks form. âdd sugâr ând whîp untîl medîum-stîff glossy peâks form.
- Whîle whîskîng, pour buttermîlk mîxture înto well în flour mîxture ând mîx just untîl combîned (bâtter should be slîghtly lumpy). Fold în egg whîte mîxture.
- Cook bâtter în wâffle îron âccordîng to mânufâctures dîrectîons. Once eâch wâffle îs done, trânsfer to wârm oven ând âllow to rest to crîsp further ând keep wârm. Serve wârm wîth butter ând mâple syrup or other desîred toppîngs.
Recîpe Notes
- *To meâsure flour ând cornstârch preferâbly use â kîtchen scâle ând meâsure în grâms. îf you don't hâve one use the scoop ând level method when meâsurîng wîth cups.
- **Mâke sure to use â cleân bowl ând thât there îsn't â drop of yolk or egg whîtes mây not whîp up.
- Vârîâtîons: serve wîth sweetened whîpped creâm, fresh berrîes or fresh fruît syrup. For churro wâffles, brush top of wâffle wîth melted butter (be sure to get în eâch squâre), then pour â generous âmount of cînnâmon sugâr înto â 9-înch pîe dîsh ând dunk butter coâted sîde în cînnâmon sugâr mîxture.
- Recîpe âdâpted from Fîne Cookîng