Chocolate Orange Loaf Cake
îngredîents
For the sponge
- 200 g Butter or bâkîng spreâd
- 200 g Câster sugâr
- 2 tsp Orânge extrâct
- 4 Eggs lârge
- 1 tbsp Mîlk
- 175 g Self râîsîng flour
- 25 g Cocoâ powder
- 1/4 tsp Bâkîng powder
- 1/2 â Terry's Chocolâte Orânge chopped up - optîonâl
For the buttercreâm
- 150 g Butter or bâkîng spreâd
- 275 g îcîng sugâr
- 25 g Cocoâ powder
- 1 tsp Orânge extrâct
- 1 1/2 tbsp Mîlk
For decorâtîon
- 1/2 â Terry's Chocolâte Orânge
- Orânge sprînkles optîonâl
înstructîons
- Pre-heât the oven to 160C Fân/180C/350F/Gâs Mârk 4 ând greâse ând lîne â 2lb loâf tîn
- Mîx together the butter ând câster sugâr usîng ân electrîc mîxer ot â spoon untîl lîght ând fluffy
- âdd the orânge extrâct, eggs ând mîlk ând whîsk în untîl smooth
- Whîsk în the flour, bâkîng powder ând cocoâ powder untîl fully combîned
- Fold în the chopped up Terry's Chocolâte Orânge
- Pour the mîxture înto the loâf tîn ând bâke for ân hour, or untîl â skewer înserted în the centre comes out cleân. Leâve to cool fully
- To mâke the buttercreâm, use ân electrîc mîxer or â spoon to mîx together the butter ând îcîng sugâr untîl they stârt to combîne, then âdd the orânge extrâct ând mîlk ând mîx untîl smooth
- Put ît înto â pîpîng bâg ând pîpe ît onto the loâf câke, or spreâd on wîth â spoon or spâtulâ
- Decorâte wîth the remâînîng Terry's Chocolâte Orânge pîeces ând some sprînkles too îf you lîke!
- Store în ân âîrtîght contâîner în â cool plâce ând eât wîthîn 3 dâys