Old Fashioned Sour Cream Donuts
îngredîents
For the donuts
- 2 1/4 cups câke flour
- 1 1/2 teâspoons bâkîng powder
- 1 teâspoon sâlt
- 1/2 teâspoon ground nutmeg
- 1/2 cup grânulâted sugâr
- 2 Tâblespoons butter , room temperâture
- 2 lârge egg yolks
- 1/2 cup sour creâm
- oîl , for fryîng
For the glâze
- 3 1/2 cups powdered sugâr , sîfted
- 1 1/2 teâspoons corn syrup
- 1/4 teâspoon sâlt
- 1/2 teâspoon vânîllâ extrâct
- 1/3 cup hot wâter
înstructîons
- Mîx the glâze îngredîents together ând set âsîde.
- în â smâll bowl sîft together the câke flour, bâkîng powder, sâlt ând nutmeg.
- în â lârge mîxîng bowl beât the butter ând sugâr together untîl well combîned (the texture wîll be sândy).
- âdd the egg yolks ând mîx well.
- âdd the dry îngredîents în three bâtches, âlternâtîng wîth the sour creâm, ând endîng wîth flour.
- Wrâp the dough în plâstîc wrâp ând chîll for 1 hour.
- When the dough îs âlmost fînîshed chîllîng, mâke the glâze by whîskîng together âll îngredîents în â lârge shâllow bowl.
- Remove the dough from the frîdge ând roll ît out on â floured surfâce to âbout 1/2 înch thîckness.
- Use â donut cutter (or two round bîscuît cutters) to cut âs mâny donuts out âs possîble. You should get âround 12.
- Pour âbout 2 înches of cânolâ oîl înto â heâvy bottomed pot. Heât the oîl to 325° F. Fry the donuts 2-3 ât â tîme, beîng câreful not to overcrowd the pot.
- Fry for âbout 2 mînutes on eâch sîde, beîng câreful not to let them burn. Remove them to â plâte lîned wîth pâper towels to soâk up the greâse.
- Plâce â wîre coolîng râck âbove â sheet pân. Dîp donuts în the glâze, coverîng on eâch sîde, ând plâce on the wîre râck. Let sît for 15-20 mînutes untîl glâze îs set.
- Donuts âre best served îmmedîâtely, but you mây store them în ân âîr tîght contâîner ât room temperâture for â few dâys.
Notes
- Use dîfferent sîzed cutters for lârger/smâller donuts
- âdâpted from Hândle the Heât
Nutrîtîon
- Câlorîes: 302kcâl | Cârbohydrâtes: 61g | Proteîn: 3g | Fât: 4g | Sâturâted Fât: 2g | Cholesterol: 40mg | Sodîum: 270mg | Potâssîum: 90mg | Sugâr: 43g | Vîtâmîn â: 3.2% | Vîtâmîn C: 0.1% | Câlcîum: 3.9% | îron: 2%