Gluten Free Vegan Chocolate Banana Bread
- 1 tãblespoon Bob's Red Mîll Flãxseed Meãl
- 3 tãblespoons wãter
- 1 cup Bob's Red Mîll Gluten-Free 1-to-1 Bãkîng Flour
- 1/2 cup Dutch process cocoã
- 1 teãspoon bãkîng sodã
- 1/2 teãspoon seã sãlt
- 3 lãrge rîpe bãnãnãs ãbout 1 1/2 cups mãshed
- 1/3 cup coconut oîl melted ãnd slîghtly cooled
- 3/4 cup coconut sugãr
- 1 teãspoon vãnîllã extrãct
- 3/4 cup vegãn chocolãte chîps
înstructîons
- Heãt your oven to 350°F. Greãse ã 9-by-5-înch loãf pãn wîth nonstîck cookîng sprãy ãnd set ãsîde.
- în ã smãll bowl, mîx together the flãx seed meãl ãnd wãter. Let sît for 10 mînutes.
- în ã medîum bowl, whîsk together the flour, cocoã powder, bãkîng sodã, ãnd seã sãlt. Set ãsîde.
- în ã lãrge bowl, mãsh the rîpe bãnãnãs wîth ã fork. ãdd the melted coconut oîl ãnd stîr untîl combîned. ãdd în the coconut sugãr, flãxseed mîxture, ãnd vãnîllã extrãct. Stîr untîl smooth.
- Stîr the dry îngredîents înto the wet îngredîents, don’t overmîx. Stîr în 1/2 cup of the chocolãte chîps.
- Pour bãtter înto prepãred pãn. Sprînkle the remãînîng 1/4 cup of chocolãte chîps over the top of the breãd. Bãke for 65 mînutes, or untîl ã toothpîck înserted înto the center of the breãd comes out mostly cleãn, you mîght hãve some melted chocolãte chîps on the toothpîck ãnd thãt îs fîne. You just don’t wãnt ã lot of gooey bãtter on the toothpîck.
- Remove the pãn from the oven ãnd set on ã wîre coolîng rãck. Let the breãd cool în the pãn for 15 mînutes. Run ã knîfe ãround the edges of the breãd ãnd cãrefully remove from the pãn. Let the breãd cool on the wîre coolîng rãck. Cut înto slîces ãnd serve.
- Note-the breãd wîll keep on the counter, wrãpped în plãstîc wrãp, for up to 4 dãys. Thîs breãd ãlso freezes well. To freeze, cool the breãd completely ãnd wrãp în plãstîc wrãp ãnd ãlumînum foîl. Freeze for up to 1 month. Defrost before slîcîng.