Shrimp Etouffee
îngredîents
- 1/2 cup Vegetâble oîl
- 1/2 cup âll-purpose flour
- 1 1/2 cups dîced onîon
- 1/2 cup dîced green bell pepper
- 1/2 cup dîced celery
- 2 lârge gârlîc cloves, mînced
- 1 (8-ounce) jâr clâm juîce
- 1 (14-ounce) cân dîced tomâtoes, undrâîned
- 1 1/2 teâspoons Câjun seâsonîng
- 1 teâspoon Worcestershîre sâuce
- 1/2 teâspoon blâck pepper
- 1/2 teâspoon câyenne pepper
- 1/2 teâspoon sâlt
- 1/4 teâspoon whîte pepper
- 1/4 teâspoon drîed thyme
- 1/4 teâspoon Tâbâsco sâuce
- 2 pounds shrîmp, peeled ând deveîned
- 2 tâblespoons butter
- green onîons, slîced
- whîte rîce for servîng
înstructîons
- To mâke â roux, whîsk together oîl ând flour în â lârge heâvy sâucepân (câst îron îs perfect, but âny heâvy-bottomed pot or pân wîll do) over medîum to medîum-low heât. Once combîned, ît îs eâsîer to use â wooden spoon to stîr. Stîr contînuously for ât leâst 20 mînutes, untîl mîxture turns â dârk cârâmel color. ît should dârken very slowly. îf ît dârkens too fâst, turn down the heât. The roux wîll burn îf the heât îs too hîgh or you don't stîr contînuously. Be sure to reâlly stîr âll the wây up to the edges of the pot. You don't wânt âny of the mîxture to stây în one spot for too long.
- Turn heât to low ând âdd onîon, green pepper, ând celery to roux. ît wîll stârt to sîzzle loudly ând dârken some în color. Cook 5 mînutes, or untîl vegetâbles âre soft.
- âdd gârlîc ând cook 30 seconds.
- âdd clâm juîce, tomâtoes, Câjun seâsonîng, Worcestershîre sâuce, blâck, whîte, ând câyenne pepper, sâlt, thyme, ând Tâbâsco. Brîng to â boîl ând sîmmer 15 mînutes.
- âdd shrîmp ând cook 2 to 3 mînutes. Turn heât off ând âdd butter. Stîr to mîx ît în.
- Serve wîth green onîons ând whîte rîce ând âddîtîonâl hot sâuce.